Bi-directional relationships in Power BI – waarom niet en hoe wel

Worstel jij met filters in je Power BI rapporten? Wellicht is dit te wijten aan ambiguïteit in je data model in de vorm van bi-directional relaties tussen tabellen.  

Zie onderstaande screenshot: de bi-directional relatie vanuit de tabel Product naar Sales staat toe dat filters vanuit de tabellen Stores en Sales ook de tabel Product filteren. Wanneer deze relatie bi-directional is worden in het onderstaande geval alleen producten getoond met StoreType “Catalog” (punt 2 in onderstaande screenshot).  

Wanneer je de relatie tussen Product en Sales naar “Single” zet, krijg je alle producten te zien, ondanks dat er wellicht geen sales zijn geweest voor bepaalde producten binnen StoreType “Catalog”; alle producten zijn desondanks zichtbaar in de slicer (punt 1 in de onderstaande screenshot).  

Idealiter voorkom je bi-directional relaties omdat deze ambiguïteit kunnen introduceren in je Power BI rapport, zeker wanneer er meerdere bi-directional relaties in je model aanwezig zijn. Ook hebben bi-directional filters een negatieve impact op de prestaties van je  rapport. Wanneer je echter toch wil dat een slicer met waardes van de tabel Product gefilterd wordt door de tabel Stores, kun je gebruik maken van een visual level filter op deze slicer. Met behulp van de Sales tabel kun je hetzelfde effect creëren als wanneer er een bi-directional relatie zou bestaan tussen de tabellen Product en Sales (punt 3 in de onderstaande screenshot). 

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *