Visualisatietips

Ik kreeg een week geleden het overzicht van energiegebruik van december 2022 van mijn energieleverancier. Tijdens het bekijken van de bijgevoegde grafieken over verbruik vielen me enkele verbeterpunten op (zie groengekleurde toevoegingen in de screenshot): 

  • Bij zowel gas als elektriciteit: geef niet alleen het bedrag van het huidige jaar weer, maar geef ook het bedrag van het vorige jaar weer.  
  • Bij zowel gas als elektriciteit: zet de waarden van het vorige jaar links, en de waarden van het huidige jaar rechts. Met andere woorden, zorg dat de chronologische volgorde onze leesrichting volgt (van links naar rechts). 
  • Bij elektriciteit: een Y-as die lijkt van een ander punt dan 0 te beginnen. Over het algemeen geeft het punt waar de X-as de Y-as snijdt de waarde 0 aan. Wanneer dit niet het geval is, is dit een afwijking van de norm en moet dit expliciet gemaakt worden. Dit kan al zo simpel als het tonen van de Y-as met de waarden die erbij horen.  
  • Bij gas: een logaritmische Y-as zonder dat dit expliciet aangegeven wordt. Persoonlijk ben ik slechts in mondjesmaat geneigd een logaritmische schaal te gebruiken omdat je al snel een verkeerde indruk wekt. In de onderstaande grafiek lijkt het bij gas alsof er slechts 1/3 minder gas gebruikt is ten opzichte van vorig jaar, terwijl er in werkelijkheid grofweg 4/5 minder gas gebruikt is. De ambiguïteit die een logaritmische as veroorzaakt zou weggenomen kunnen worden door het simpelweg tonen van de Y-as en de waarden die exponentieel stijgen.  

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *