Ster schema VS platte tabel 7: hergebruik van conformed dimensions

Reden nummer 7 voor een ster schema datamodel in plaats van een platte tabel.

Stel je voor dat je een bedrijf hebt en je verzamelt veel gegevens om te begrijpen hoe je bedrijf presteert. Deze gegevens omvatten dingen zoals producten, klanten, locaties en tijd. Om deze gegevens te begrijpen en er zinvolle rapporten van te maken, gebruiken we “dimensies”. Dimensies bevatten de “ wie, wat waar wanneer hoe en waarom” van een gebeurtenis. Deze gebeurtenis wordt meestal op geslagen in een feitentabel.

Wanneer je verschillende afdelingen in je bedrijf hebt, is het prettig wanneer iedere afdeling dezelfde gegevens gebruikt om te zien hoe het gaat. Soms echter, kunnen dezelfde gegevens er anders uitzien voor verschillende afdelingen, omdat ze op hun eigen manier worden bewaard. Dit kan verwarrend zijn en tot verkeerde beslissingen leiden.

Dit is waar “conformed dimensions” van pas komen. Stel je voor dat je één duidelijke set regels hebt voor hoe je deze gegevens opslaat en beschrijft. Dit betekent dat elke afdeling dezelfde regels volgt en dezelfde namen en omschrijvingen gebruikt voor dezelfde dingen. Hierdoor kunnen alle afdelingen op dezelfde manier naar de gegevens kijken en begrijpen wat er gebeurt.

Het hebben van “conformed dimensions” helpt dus om te zorgen dat iedereen binnen het bedrijf op dezelfde pagina zit als het gaat om gegevens. Het maakt rapporten en analyses duidelijker en zorgt ervoor dat beslissingen worden genomen op basis van dezelfde, correcte informatie. Het helpt ook om verwarring te voorkomen, omdat iedereen weet wat elke term betekent en hoe de gegevens worden georganiseerd.

Kortom, conformed dimensions worden gebruikt in data warehousing en business intelligence om consistentie, integriteit en betrouwbaarheid van gegevens te waarborgen. Ze zorgen ervoor dat dimensiegegevens zoals klant, product en tijd over verschillende databronnen en datamarts uniform en gestandaardiseerd zijn. Hierdoor verbeteren ze de kwaliteit van analyses, vereenvoudigen ze gegevensintegratieprocessen, verminderen ze onderhoudswerk, en vergroten ze de schaalbaarheid en herbruikbaarheid van dimensiegegevens. Het gebruik van conformed dimensions draagt bij aan effectieve besluitvorming door het leveren van nauwkeurige en samenhangende inzichten uit diverse gegevensbronnen. Wanneer je echter voor ieder rapport een platte tabel modelleert, kun je niet gebruik maken van de genoemde voordelen zoals het hergebruiken van een product dimensie. Die zul je dan steeds voor elk rapport waarvoor deze noodzakelijk is in de platte tabel moeten modeleren.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *