Wisselen tussen werkruimtes met behulp van een parameter in Power BI

Wil je wisselen van werkruimtes in je Power BI dataset (semantische model)?

Stel je hebt een acceptatie- en productie werkruimte. In beide werkruimtes staan Dataflows en enkele Power BI datasets die gebruik maken van de Dataflows in de werkruimte. Het zou handig zijn wanneer je met behulp van één parameter van de acceptatie-, naar de productie werkruimte kunt switchen en vice versa.

Wanneer je met Power BI data uit een Dataflow ophaalt, maakt Power BI over het algemeen gebruik van de “Id”-velden zoals “workspaceId” en “dataflowId”. Deze id-velden zijn echter slecht herkenbaar. Idealiter zou je de naam van een werkruimte in kunnen vullen in een parameter, en deze parameter gebruiken in de M query.

Hieronder wordt dit gedaan met behulp van de parameter p_Workspace. Hierdoor kun je makkelijk wisselen tussen acceptatie- en productie databronnen en hoef je niet voor iedere Dataflow een voor een de connecties om te zetten.

Het enige wat je in de onderstaande query aan moet passen om deze ook geschikt te maken voor jouw specifieke situatie, is het aanmaken van een parameter genaamd p_Workspace in Power Query in de Power BI dataset en “DimArticles” te vervangen door de naam van jouw Dataflow.

let
//Variabelen
parameter = p_Workspace, //Gebruik makend van de parameter p_Workspace binnen Power Query
Dataflownaam = “”, //Naam van de dataflow invullen

//Query
Source = PowerPlatform.Dataflows(null),
Workspaces = Source{[Id="Workspaces"]}[Data],
Werkruimte = Workspaces{[workspaceName=parameter]}[Data], 
Dataflow = Werkruimte{[dataflowName = Dataflownaam]}[Data],
Tabel = Dataflow{[entity=Dataflownaam,version=""]}[Data]

in
Tabel

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *