4 stappenplan om een BI systeem op te zetten volgens Kimball

Je hebt besloten de bedrijfsinformatie te willen gebruiken om betere besluitvorming te faciliteren m.b.v een Business Intelligence systeem. Een van de vervolgstappen moet het bepalen van de infrastructuur van je Business Intelligence systeem zijn. De Kimball methode is hiervoor een goede optie. Deze methode van dimensional modelling van een Business Intelligence systeem bevat 4 stappen. 

1. Selecteer het bedrijfsproces waarover je informatie wilt en waarvoor je dientengevolge een informatieproduct wilt ontwikkelen. Een voorbeeld kan zijn hoeveel sales er zijn (e.g. per regio en product). 

2. Selecteer het laagste niveau van de feitentabellen. Met andere woorden, wat vertegenwoordigt één regel in je feitentabel. Een voorbeeld kan zijn dat elke regel van een feitentabel één transactie bevat. Feitentabellen kunnen geïdentificeerd worden door te vragen “wat meet dit specifieke bedrijfsproces?” Een voorbeeld van een antwoord op deze vraag kan zijn: sales. 

3. Identificeer de dimensietabellen. Een voorbeeld kan een tabel zijn met verdiepende informatie over het product.  

4. Identificeer de feiten in de feitentabellen. Wanneer een feitentabel bijvoorbeeld de hoeveelheid producten en de prijs per product moet bevatten, kan dit consequenties hebben voor het laagste niveau van de feitentabel (zie stap 2). Om die reden is dit stappenplan een iteratief proces.  

Door de bovenstaande 4 stappen te doorlopen kun je een informatiesysteem ontwikkelen dat een beter onderbouwde besluitvorming faciliteert. 

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *