Acceptatie van business intelligence met het UTAUT model

Organisaties investeren veel tijd en geld in het faciliteren van data-gedreven werken. Toch lukt het niet altijd om alle werknemers te overtuigen van het belang van bijvoorbeeld nieuwe tooling bij data-gedreven werken. Wetenschappers hebben verschillende modellen ontwikkeld om de acceptatie en het gebruik van een informatie systeem  te verklaren. Een van die modellen is het UTAUT-model (Unified Theory of Acceptance and Use of Technology). Dit model verklaart de acceptatie van bijvoorbeeld informatie systemen onder andere met behulp van: 

1. PERFORMANCE EXPECTANCY: kan ik mijn werk beter doen met behulp van dit informatie systeem? 

2. EFFORT EXPECTANCY: hoe moeilijk en tijdrovend is het om dit informatie systeem te leren kennen? 

3. SOCIAL INFLUENCE: vinden relevante personen in mijn nabije omgeving het belangrijk dat ik dit informatie systeem gebruik? 

4. FACILITATING CONDITIONS: is er voldoende ondersteuning vanuit de organisatie in het algemeen, en de technische afdelingen in het bijzonder, om dit systeem te gebruiken? 

Door deze vragen mee te nemen vóór de aanschaf van een informatie systeem, is er een grotere kans dat het informatie systeem geaccepteerd en gebruikt gaat worden in de organisatie.  

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *