Wat zijn actionable insights?

Moeten “Actionable insights” op de landingspagina van een Power BI rapport staan?  

Om deze vraag te beantwoorden is het van belang om eerst een goede definitie te hebben van “Actionable Insights”. Is dit een overzichtspagina waarin je afwijkingen van bijvoorbeeld het budget ziet? Of is dit een lijst met operationele details waar je naam en rugnummer van een afwijkende casus ziet zodat je concrete stappen kunt ondernemen? 

Wanneer je “Actionable Insights” definieert als een lijst met operationele details (zoals een drillthrough-pagina in Power BI), moet deze niet op de landingspagina van de meeste Power BI rapporten terecht komen.  

Dit omdat een drillthrough in veel gevallen te veel gegevens en details moet bevatten om het op de landingspagina van een Power BI rapport te zetten. Op de landingspagina van een rapport wil je in de meeste gevallen in grote lijnen zien waar er afwijkingen zijn van de norm. Die inzichten kunnen vervolgens als motivatie dienen om de verdieping in te gaan. 

Laten we ter illustratie een verzuimrapport pakken: wanneer er op de landingspagina bij een grote organisatie meteen al de operationele verzuimdetails zichtbaar zouden zijn (naam van de medewerker die ziek is, startdatum ziekte, reden ziekte, leeftijd, FTE, functie, afdeling, etc.) ben je het overzicht kwijt. Er staan wellicht enkele honderden zieke medewerkers met alle eerder genoemde details. Het is daarom naar mijn mening overzichtelijker en geeft meer mogelijkheden tot sturing wanneer je op de landingspagina data op een hoger aggregatieniveau bekijkt (verzuim per afdeling, verzuim per verzuimduur, etc.).  

Het bovenstaande blijft vanzelfsprekend afhankelijk van het doel en de doelgroep van je rapport. Een lid van de raad van bestuur wil graag de eerder genoemde overzichtspagina hebben met de grote lijnen. Een medewerker die de individuele casussen moet behandelen wil als liefste de operationele details als landingspagina en heeft in veel gevallen minder behoefte aan de grote lijnen.   

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *