Wat is een Enterprise Data warehouse Bus Matrix?

Hoe zorg je ervoor dat je rapportage-ontwikkelingsproject een succes wordt (en blijft)? Raken analisten de weg kwijt in alle verschillende bedrijfsprocessen en hoe deze processen vertaald worden in tabellen in het data warehouse?

Goede documentatie kan dan een uitkomst bieden. Een onderdeel van goede documentatie is een Enterprise Data Warehouse Bus Matrix.

Een Enterprise Bus Matrix is een laagdrempelige manier om alle bedrijfsprocessen waarvoor rapportages ontwikkeld dienen te worden inzichtelijk te maken en te koppelen aan tabellen in het data warehouse. Zie hieronder een voorbeeld Enterprise Bus Matrix voor een retailer.

Deze vorm van documentatie is ideaal wanneer je bijvoorbeeld nieuwe werknemers hebt die je wegwijs wilt maken in alle bedrijfsprocessen en de vertaling van deze bedrijfsprocessen naar tabellen in het data warehouse.

Nog niet overtuigd? Hier nog enkele redenen waarom het creëren van een Enterprise Bus Matrix een goed idee is:

  1. Structuur en overzicht: De Enterprise Bus Matrix biedt een gestructureerde benadering voor het ontwerpen van datamodellen. Het geeft een duidelijk overzicht van de bedrijfsprocessen en hun relatie tot dimensie- en feiten tabellen in het datawarehouse. Dit helpt analisten om de weg niet kwijt te raken en een helder beeld te krijgen van hoe alles samenkomt.
  2. Consequente communicatie: Met een Enterprise Bus Matrix wordt een gemeenschappelijke taal gecreëerd voor het beschrijven van bedrijfsprocessen en metingen. Dit bevordert consistente communicatie tussen verschillende belanghebbenden en voorkomt misverstanden en inconsistenties bij het bespreken van gegevensbehoeften en het ontwerpen van het datamodel.
  3. Flexibiliteit en schaalbaarheid: Door de gestructureerde aanpak van een Enterprise Bus Matrix kunnen datamodellen flexibel en schaalbaar worden opgezet. Nieuwe bedrijfsprocessen, dimensie- en feiten tabellen kunnen eenvoudig worden toegevoegd zonder de bestaande structuur te verstoren. Dit is cruciaal in een dynamische zakelijke omgeving waar veranderingen en groei onvermijdelijk zijn.
  4. Herbruikbaarheid van gegevens: De Enterprise Bus Matrix stimuleert de herbruikbaarheid van dimensies en feiten in verschillende datamodellen. Door dezelfde dimensies en feiten te gebruiken, kunnen gegevens consistent worden opgeslagen en geanalyseerd. Dit vermindert complexiteit en zorgt voor consistente gegevensanalyse in de organisatie; oftewel, de befaamde (en beruchte) “single source of truth”.
  5. Betere samenwerking: De Enterprise Bus Matrix bevordert effectieve samenwerking tussen zakelijke gebruikers, datamodelleringsteams en IT-personeel. Het biedt een gemeenschappelijk referentiepunt voor discussies en besluitvorming over het datamodel. Hierdoor kunnen betrokken partijen beter samenwerken en begrip ontwikkelen voor elkaars behoeften en vereisten.

Kortom: een Enterprise Bus Matrix zorgt voor structuur en overzicht, flexibiliteit en schaalbaarheid en bevordert consequente communicatie tussen werknemers van verschillende afdelingen en helpt met de “single source of truth”.

Onderstaand plaatje van “The data warehouse toolkit” door Ralph Kimball en Margy Ross.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *