Ster schema VS platte tabel 4: meerdere feitentabellen verbinden met een conformed dimension

Reden nummer 4 voor een ster schema datamodel in plaats van een platte tabel.

Het gebruik van conformed dimensions heeft veel voordelen waaronder het volgende voordeel: wanneer je conformed dimensions gebruikt in je data model, kunnen deze voor verschillende feitentabellen gebruikt worden. Dit leidt onder andere tot de mogelijkheid om met één filter uit de dimensie, beide feitentabellen te filteren. Dit is handig om data uit de twee feitentabellen bijvoorbeeld in dezelfde visualisatie weer te geven.

Dit is door middel van het gebruik van een ster schema t.o.v. een platte tabel overzichtelijker en makkelijker te onderhouden. Wanneer je in het scenario van twee feitentabellen twee platte tabellen gebruikt i.p.v. één dimensie en twee feitentabellen, zou je beide feitentabellen door middel van veel-op-veel relaties met elkaar moeten verbinden (wat om allerlei redenen niet ideaal is). Wanneer je vervolgens bijvoorbeeld extra attributen nodig hebt zoals een productomschrijving of productcategorie zou dit de overzichtelijkheid, de schaalbaarheid en de omvang van het model niet ten goede komen.

Er zijn overigens nog legio redenen om conformed dimensions te gebruiken zoals betere governance, minder benodigde opslagruimte, betere data integrity en betere schaalbaarheid. maar die bewaar ik voor een andere post.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *