API call in Power Query

Wist je dat je met Power Query een API call kan doen?

Veel (ERP, CRM, etc.) systemen hebben een API waar je gebruik van kunt maken om toegang tot data te krijgen. Stel dat jij een bepaald systeem gebruik om klantinformatie in te voeren. Veel leveranciers van systemen hebben een API waardoor jij de data die jij ingevoerd hebt in een semi-gestructureerd format geautomatiseerd kunt binnenhalen. Met behulp van Power Query kun je zogeheten “API calls” doen. Hiermee haal je dus deze data binnen.  

Power Query is aanwezig in onder andere Power BI, Excel, maar ook Power BI DataFlows / Datastromen. Wanneer je met behulp van Power BI DataFlows API calls doet, kun je conformed dimensions aan meerdere gebruikers in je organisatie aanbieden. Hiermee garandeer je dat iedere ontwikkelaar in je organisatie dezelfde beschrijvende informatie gebruikt in de rapportage waardoor je dichter bij “één versie van de waarheid” komt.

Om een API call te kunnen doen heb je vaak een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Over het algemeen zijn er namelijk meerdere afnemers van het systeem dat jij ook gebruikt, en je wil natuurlijk geen toegang tot hun data (en vice versa). In een volgende post zal ik meerdere manieren uit de doeken doen om een de authenticatie omtrent een API call te bewerkstelligen met behulp van Power Query.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *