OLAP vs OLTP

OLAP (Online Analytical Processing) en OLTP (Online Transactional Processing) zijn twee verschillende soorten databases met elk hun eigen doel.

OLAP-databases zijn bedoeld voor ingewikkelde vragen en data-analyse. Ze worden vaak gebruikt voor bedrijfsrapportages en slimme inzichten. In een OLAP-database lees je vaak veel gegevens en het is belangrijk dat dit snel gebeurt want niemand houdt van wachten.

OLTP-databases daarentegen zijn bedoeld voor dagelijkse bedrijfszaken en transacties. Ze worden gebruikt voor snelle en eenvoudige lees- en schrijfoperaties om de boel draaiende te houden. Bij OLTP-databases staat data-integriteit voorop en moet alles consistent zijn.

In een OLAP-database is het niet gebruikelijk om gegevens direct aan te passen of te verwijderen. Als je iets wilt wijzigen, is het meestal nodig om de brondata aan te passen en vervolgens de hele boel opnieuw te verwerken om de updates te laten doorvoeren.

Het is belangrijk om de juiste database te kiezen op basis van wat je precies wilt doen. OLAP is perfect voor uitgebreide analyses en rapportages, terwijl OLTP beter geschikt is voor snelle dagelijkse transacties en realtime updates. Waarom geen analytics op je OLTP: Bij elke nieuwe zakelijke transactie creëer je meer gegevens. Naarmate de omvang van je OLTP-database toeneemt, beginnen de applicaties die daarop draaien langzamer te worden. Het toevoegen van een analysetaak bovenop de transactionele verwerking maakt de database nóg trager.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *